In memoriam Prof. Dr. Tóth Mihály

1933 - 2022

 

Néhai szeretett, tisztelt kollégánk, igazgatónk, Budapesten született 1933. szeptember 16-án.
1958-ban szerzett villamosmérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetem Műszer és finommechanikai szakán. Majd atomtechnikai szakmérnök lett 1963-ban, illetve a műszaki tudomány kandidátusa 1972-ben.

Tíz év kutatói gyakorlat, a Méréstechnikai Központi Kutató Laboratóriumában, tudományos munkatárs majd tudományos osztályvezetőként.
Tizenhét év egyetemi oktatás a Budapesti Műszaki Egyetem Műszer és Méréstechnika tanszékén egyetemi adjunktusi, majd 1972-től egyetemi docensi beosztásban
Négy év felsőoktatás, a nigériai Federal Polytechnic Yola/Mubi FO intézményben principal lecturerként, majd egy évig Head of Department of Math and Computer Science beosztásban.
Öt év számítóközpont vezetői gyakorlat RJAD mainframe-, a BME Számítástechnikai Alkalmazási-, majd az Egészségügyi Minisztérium-, illetve a Magyar Kábel Művek számítóközpontjában.

1988-tól főiskolai tanár a Kandón Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán, 1989-től négy évig a KKMF Számítógéptechnikai Intézetének igazgatója, Székesfehérvárott. 1990-től négy évig a KKMF főiskolai tanácsának elnöke, 1994-től 1998-ig a KKMF főigazgatója
1998-óta ismét főállású oktató a KKMF majd a BMF-KVK Számítógéptechnikai Intézetében Székesfehérvárott. Főigazgatói megbízása ideje alatt egy évig a Magyar Főigazgatói Konferencia elnöke.

Szakmai és kutatási területei a villamos és nem villamos mennyiségek méréstechnikája, digitális logikai hálózatok tervezése, a számítástudomány elméleti alapjai, formális nyelvek és logikai automaták, felsőoktatási minőségbiztosítás és menedzsment, kriptográfia és alkalmazásai.
A logikai tervezés módszerei címmel, Janovics Sándorral közösen, megírták az első magyarnyelvű könyvet ebben a témakörben, 1972-ben, illetve társszerzője volt a Felsőoktatási minőségbiztosítás és menedzsment című könyvnek, amely 1999-ben jelent meg.)

A felsőoktatási aktivitása mellett számos közéleti megbízatásból töltött be, tizenegy évig a Székesfehérvári regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának társelnöke, öt évig a Friends of Hungarian Higher Education amerikai alapítvány kuratóriumának tagja, hat évig a Quality in Higher Education c. angol folyóirat International Advisory Board tagja.

1998-tól 2001-ig a magyarországi Európai Tanulmányi Központok Akadémiai Tanácsának tagja, 1998-tól a Veszprémi Akadémiai Bizottságnak-, 1998-2001-ig a Magyar Akkreditációs Bizottság Minőségbiztosítási Tanácsának-, 1999-2001-ig az American Cryptogram Association tagja, 2000-től a Méréstechnikai és Automatizálási Egyesület regionális bizottságának elnöke, 2000-től a Székesfehérvári Református Egyház presbitériumának rendes tagja, 2001-től a Tanítvány Református Oktatási és Nevelési alapítvány kuratóriumának elnöke, 2001-től a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Székesfehérvári szervezetének tagja, tíz éve a Neumann János Számítástudományi Társaság székesfehérvári szervezetének a tagja.

Prof Dr. Tóth Mihály munkásságát az Apáczai Csere János díjjal 1997-ben, a Kandó Kálmán Emlékgyűrűvel 2001-ben, a Szent István-díjjal 2008-ban, Szent-Györgyi Albert díjjal 2012-ben jutalmazták.

Drága Mihály!

Barátságod, bölcsességed, mély emberséged, derűd, pragmatizmusod pótolhatatlan.

Nyugodjál békében!