Olyan időket élünk, amikor a digitalizáció, az automatizáció átalakítja az életünket. Még nem lehet tudni hogyan rendeződik át a munkaerőpiac, de az biztos, hogy az új technológiákhoz értő szakemberekre szükség lesz. A folyamatos megújulás képessége, a műszaki vagy informatikai kompetenciák fejlesztése segíthet, hogy az újrarendeződő világunkban megtalálhassuk helyünket.

Székesfehérváron az ÓE Alba Regia Műszaki Karán ipari robotizálás, precíziós mezőgazdálkodás, geoinformatikai elemzések és modellezések, számítógépes-hálózatok fejlesztése, valamint üzleti információmenedzsment (vállalatirányítási rendszerek) területeken több olyan másoddiplomás képzés érhető el, amely segíthet, hogy versenyképesek maradhassunk a munka világában.

Nem szükséges, hogy mérnöki diplomával rendelkezzünk, a műszaki vagy informatikai kompetencia fejlesztés bármilyen korábban szerzett főiskolai vagy egyetemi oklevélre építhető egy-egy szakirányú továbbképzés (másoddiplomás képzés) formájában. A mérnöki oklevéllel rendelkezők szakmérnöki, a más oklevéllel jelentkezők pedig szakember végzettséget szerezhetnek 3-4 félév alatt az önköltséges képzések során.

Másoddiplomás képzések az ÓE Alba Regia Műszaki Karon:

  1. Az ipari robotizálási szakmérnök/szakember képzés célja: a robotikához értő szakemberek képzése. A robotprogramozáson (Fanuc, UR, ABB, KUKA) túlmenően a helyi ipari folyamatokat, a gyártósorok fenntartását, továbbfejlesztését, a robotintegrációs és karbantartási folyamatokat is megismerik a jelentkezők. Bővebben: http://www.amk.uni-obuda.hu/index.php/hu/felvetelizoknek/889

  2. A geoinformatikai szakmérnök/szakember képzés célja: a geodézia és térinformatika legújabb nemzetközi és hazai szakmai eredményeit megismerő, minden mérnöki tervezés alapját képező informatikai rendszer tervezését és üzemeltetését, a településtervezés és rendezés, a környezetvédelem, a közműüzemeltetés és nyilvántartás, a műemlékvédelem folyamatait támogató és elemző szakemberek képzése.
    Bővebben: http://www.amk.uni-obuda.hu/index.php/hu/felvetelizoknek/28-geoinformatikai-szakmernok

  3. A precíziós gazdálkodási szakmérnök/szakember képzés célja: a leendő szakembereknek a térbeli döntés támogatáshoz szükséges adatgyűjtés eszközeinek, az adatforrások, valamint az adatkiértékelés módszereinek, a tematikus információ nyerés teljes folyamatának gyakorlati bemutatása a tervezéstől, kivételezésen át az eredmények döntéshozatalba való beépítéséig. Megismerkednek a precíziós munkagépekkel, szenzorokkal, valamint az adatnyerés céljából végzett UAV repülésekkel, a környezetvédelmi, fenntarthatósági és gazdasági előnyökkel.
    Bővebben: http://www.amk.uni-obuda.hu/index.php/hu/felvetelizoknek/647

  4. Számítógép-hálózati szakmérnök/szakember képzés célja: a gazdaság, a pénzügy, az államigazgatás területén telepíteni kívánt hálózatok tervezésére, működtetésére, továbbá rendszeradminisztrátori, supervisori feladatok ellátására alkalmas szakemberek képzése.
    Bővebben: http://www.amk.uni-obuda.hu/index.php/hu/felvetelizoknek/26-szamitogepes-halozatok-szakmernok

kép forrása: pexels.com