A web scraping technológia alkalmazásától az Apollo-11 leszállásának elemzéséig

(56. TDK az ÓE AMK-n)

2022. november 16. napján már az 56. Tudományos Diákköri Konferencia zajlott le az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Prof. Dr. Györök György az egyetemi kar dékánja és Nagyné Dr. Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes köszöntötte a megjelentetteket. Tizenhárom hallgatói kutató munka eredményeinek a prezentációja két szekcióban valósult meg. A műszaki területeket felölelő tagozatban olyan témákkal foglalkoztak, mint az okos otthon vezérlése, felhő alapú hálózatok, webes alkalmazáshoz kapcsolódó kockázatelemzés, a geoinformatikai témák között pedig a méhészeti térinformatikai támogató rendszertől az Apolló-11 leszállásának elemzéséig vezette végig a résztvevőket az előadók közössége.

A Budai út K épületének 48-as előadóterme a hallgatói prezentációktól volt hangos, amint a bírálóbizottság tagjait próbálták elvarázsolni féléves kutatómunkájuk eredményeinek bemutatásával. Az ünnepélyes megnyitót követően a Geoinformatikai szekció bizottsága követte figyelemmel a hét benevezett előadást. A tagok a szakterületnek megfelelően többségében a Geoinformatikai Intézetből kerültek ki, név szerint: elnök - Verőné Dr. Wojtaszek Malgorzata egyetemi docens, tagok - Dr. Katona János intézetigazgató-helyettes, Dr. Nagy Gábor adjunktus és a hallgatói képviselő Urszin Botond. Balaton Regina Hanna indította el a konferenciát egy temető kataszter készítését bemutató előadással, majd az Apollo-11 leszállásának elemzésébe vezette be a jelenlévőket Pusztai Henrik Antal, amelyhez a holdkompból készült filmfelvételeket használta fel. A tagozat többi előadása is számos szakmai érdekességet, kihívást dolgozott fel: az UAV-k és a robotmérőállomások pontosságának vizsgálata (Truczkó Balázs), az országos méhészeti térinformatikai támogató rendszer fejlesztése (Böröcz Balázs), a Lever Arm meghatározási módszerek összehasonlítása a légi háromszögelés pontossága szempontjából (Krausz Ágnes), mobiltelefon mozgásának pontosítása Kálmán-szűrővel (Kovács Benedek Marcell), vagy a kamera kalibráció térbeli tesztmező segítségével (Nyitrai Zsombor).

A Műszaki szekció bírálóbizottsága öt tudományos hallgatói előadást hallgatott nagy érdeklődéssel, majd pontozhatott Dr. Vakulya Gergely elnök vezetésével, Prof. Dr. Kővári Attila egyetemi docens, Márkus Zsolt tanszékvezető (Kyndryl Ipari Tanszék) és a hallgatói képviselő (Harcsa Balázs) véleményére alapozva. Ebben a tagozatban többségében az informatikához, de a gépészet, a villamosmérnöki területekhez kapcsolódó kutatómunkák beszámolóit is megismerhették a jelenlévők. Szinte minden napjainkban trendibb téma visszaköszönt a hallgatói munkákban, kezdve a felhő alapú hálózatoktól (Álland Jácint), a mesterséges intelligencia alkalmazása az okosotthonok vezérlésének támogatására (Zsiga Bence Sándor), ajánlórendszer készítéséhez web srcaping technológia alkalmazása (Tőke Vanessza), vagy a jelszókezelő webes alkalmazások kockázatelemzéséig (Katona Ervin Nikolasz). A szekcióban mutatták be a székesfehérvári Városgondnokság térinformatikai rendszeréhez fejlesztett modulokat is (Geda Joel Martin).

A TDK konferencia előadásai tartalmas délutánt szereztek a résztvevő hallgatói és oktatói közösségnek egyaránt. Az eredmények ismertetésére a központi egyetemi TDK eredményhirdető programján kerül sor. Gratulálunk a résztvevők munkájához!

A teljes TDK program előadókkal és konzulensekkel:

Geoinformatikai szekció:

Balaton Regina Hanna
A CSÁKVÁRI SZENT VINCE OTTHON KEDVESNŐVÉREINEK TEMETŐ PARCELLÁJÁNAK FELMÉRÉSE, TÉRKÉPEZÉSE, TÉRINFORMATIKAI ADATBÁZIS LÉTREHOZÁSA
Konzulens:         Dr. Pődör Andrea, egyetemi docens

Pusztai Henrik Antal
APOLLO-11 LESZÁLLÁS ELEMZÉSE A HOLDKOMPBÓL KÉSZÜLT FILMFELVÉTEL ALAPJÁN
Konzulens:         Dr. Molnár Gábor Péter, egyetemi docens

Truczkó Balázs
AZ UAV-K ÉS ROBOTMÉRŐÁLLOMÁSOK PONTOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA
Konzulens:         Dr. Tóth Zoltán, egyetemi docens

Nyitrai Zsombor
KAMERA KALIBRÁCIÓ TÉRBELI TESZTMEZŐ SEGÍTSÉGÉVEL
Konzulensek:    Dr. Jancsó Tamás, egyetemi docens, Dr. Tarsoly Péter, adjunktus

Krausz Ágnes
LEVER ARM MEGHATÁROZÁSI MÓDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÁSA A LÉGIHÁROMSZÖGELÉS PONTOSSÁGA SZEMPONTJÁBÓL
Konzulens:         László Gergely, tanársegéd

Böröcz Balázs
ORSZÁGOS MÉHÉSZETI TÉRINFORMATIKAI TÁMOGATÓ RENDSZER FEJLESZTÉSE
Konzulens:         Dr. Molnár Gábor Péter, egyetemi docens

Kovács Benedek Marcell
MOBILTELEFON MOZGÁSÁNAK PONTOSÍTÁSA KÁLMÁN SZŰRŐVEL
Konzulens:         Dr. Molnár Gábor Péter, egyetemi docens

Műszaki szekció:

Katona Ervin Nikolasz
JELSZÓKEZELŐ WEBES ALKALMAZÁS KOCKÁZATELEMZÉSE
Konzulens:         Nagyné Dr. Hajnal Éva, egyetemi docens

Geda Joel Martin
MODUL FEJLESZTÉS SZÉKESFEHÉRVÁR VÁROSGONDNOKSÁGA TÉRINFORMATIKAI RENDSZERÉHEZ
Konzulens:         Dr. Pődör Andrea, egyetemi docens

Tőke Vanessza
AJÁNLÓRENDSZER KÉSZÍTÉSE KOLLABORATÍV SZŰRÉS ÉS WEB SCRAPING TECHNOLÓGIÁKKAL
Konzulens:         Piglerné Dr. Lakner Rozália, egyetemi docens

Zsiga Bence Sándor
STRUKTURÁLT ÉS ADAPTÍV MODELL KIDOLGOZÁSA OKOS OTTHON VEZÉRLÉSÉRE MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ALKALMAZÁSÁVAL
Konzulens:         Dr. Seebauer Márta, egyetemi docens

Álland Jácint
FELHŐ ALAPÚ HÁLÓZAT KÖZEPES ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA
Konzulens:         Dr. Simon Gyula, egyetemi tanár