2022. november 10. napján középiskolás diákokkal telt meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának „K” épületének nagyelőadója. A megnyitó ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Györök Zsófia a Mondelez Hungary Kft HR vezetője és Prof. Dr. Györök György az egyetemi kar dékánja köszöntötte a jelenlévőket. A „Vezess, elemezz, dönts!” – menedzser versenyt először, de hagyományteremtő céllal hirdette meg a székesfehérvári kar és a Mondelez Hungária Kft.

A közel négyórás programon a 9-13. évfolyamos diákok a fehérvári campuson, egy ún. A.C. (Assessment Center), az az Értékelő központ feladatainak a megoldásába kapcsolódhattak be, amelyhez hasonlót a gazdasági szervezetek alkalmaznak a munkaerőpiacon a tehetséges jelöltek megtalálására. A speciális kiválasztási eljárás során olyan helyzetbe kerülnek a résztvevők, amelyek egy-egy valódi munkahelyzetet szimulálnak. A gyakorlatok során önismereti, vezetői, eladói, kommunikációs, konfliktuskezelési, együttműködési és egyéb szociális készségeket folyamatosan megfigyelték és értékelték a nyújtott teljesítményt a cég és az egyetem munkatársai. A városból és az ország több pontjáról összesen 56 középiskolás érkezett a programra.

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester, az ÓE kuratóriumi tagja kiemelte, Székesfehérvárnak, mint az egyik magyar gazdasági központnak nagyon fontos az egyetemi képzés. Az ipari szereplőkkel közösen tesznek erőfeszítéseket a fiatalok meggyőzésére, maradjanak itthon, válasszák a helyi felsőoktatást. Hangsúlyozta, hogy a versenyek szervezése azért fontos, hogy megszólítsák a középiskolásokat, illetve felfedezzék és a fejlődésben segíthessék a tehetségeket. A verseny központi témájához kapcsolódva megjegyezte: „Az ember élete elemzésekből, döntésekből áll, ami nagy kihívás és felelősség is. Nem baj, ha ezt már középiskolás korban megízlelitek, és elkezditek tudatosan építeni a készségeiteket, a képességiteket (…) Egy ilyen verseny nagyon jó alkalmat és lehetőséget ad erre!” 

Prof. Dr. Györök György, a fehérvári kar dékánja hangsúlyozta, hogy az egyetem kapui nyitva állnak, szélesre tárva, hogy akár a versenyek által is, megismerhessék a diákok az egyetemet az ipar szereplőivel való együttműködés során. Kiemelte, hogy „Az egyetem nem egy fikció! Élhető, emberbarát környezetet kínál a továbbtanulóknak. A versennyel az volt a célunk, hogy a fiatalokat bevonzzuk az egyetemi környezetbe, és élményteli napot szervezzünk számukra.”

Dr. Pogátsnik Monika, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese, prezentációjában az egyetem bemutatását követően, a munkaerőpiacon való érvényesüléshez szükséges kemény készégeket ismertette (hard skills - elméleti, szakmai tudás), valamint a puha készségeket (soft skills - csapatmunka, a kreativitás, a problémamegoldó és kommunikációs készség, az empátia, a rugalmasság, az együtt gondolkodás stb.) állította középpontba, hiszen a mai verseny is ennek a felmérésére szolgál.

Györök Zsófia, a Mondelez Hungária Kft. HR vezetője a cég bemutatását követően ismertette, hogy hosszú távú terveik között szerepel, stratégiai szinten, a mérnök és menedzser utánpótlás biztosítása. Hangsúlyozta, ezért fontos a fiataloknak tisztában lenni azzal, hogy a munkáltatók milyen kiválasztási szempontokat fogalmaznak jövőbeni alkalmazottakkal szemben. A verseny céljairól beszélve kiemelte, hogy a résztvevők megismerik azokat a kompetenciákat, amelyekre a gazdasági szervezetek különösen figyelnek.

A köszöntő gondolatokat, valamint a verseny technikai lebonyolításával kapcsolatos információk megosztását követően a középiskolásokat 5 csoportra bontották, amelyben egy-egy faciliátor és két-két  megfigyelő vizsgálta a folyamatokat, a csoportmunkát. A szervezők hangsúlyozták, hogy nem a megoldások megtalálása a cél, hanem az együttműködés, talpraesettség bizonyítása.
A 15 legjobban teljesítő diákot jutalmazták egyetemi és céges ajándékokkal. 

Rózsaszín csapat I-III. helyezett:
3. Csányi Laura, I. István; 2. Kőszegi András, Vasvári, I. Friman Dorina, Kodolányi.

Zöld csapat I-III. helyezett:
3. Bíró Mihály, Ciszterci, 2. Csokló Anna, I. István, 1. Zsáry Dániel, Vasvári.

Kék csapat I-III. helyezett:
3. Gondi Evelin, I. István, 2. Takács Nina Lili, I. István, 1. Szabó Dorina, I. István.

Piros csapat I-III. helyezett:
3. Vörös Máté Kodo, 2. Bese Marcell, Vasvári, 1. Tóth Martin, Vasvári.

Sárga csapat I-III. helyezett:
3. Bánfalvi Barnabás, Ciszterci, 2. Horog Bálint, Hunyadi, 1. Pető Boglárka, Tóparti.

Az összes versenyző egy oklevéllel gazdagodott.

Mondelez Hungary Kft-ről:
Multinacionális vállalat, világszerte 80 ezer munkáltatóval, a központja Chicago-ban van. Székesfehérváron három kategóriában – csokoládé, cukorka és keksz – zajlik a gyártás, és számos területen foglalkoztatnak mérnököket.

 Fotógaléria letöltése (zip)