Dróntechnológiával foglalkozó céggel bővült az Óbudai Egyetem partnereinek a köre

A kutatás-fejlesztési együttműködések kiemelkedő fontossággal bírnak napjainkban, a gazdaságfejlesztés egyik kulcsaként hozzájárulhatnak egy-egy vállalat vagy térség versenyképességének megtartásához, növeléséhez. Zichyújfaluban tartott sajtótájékoztatón írták alá az Óbudai Egyetem és annak Alba Regia Műszaki Karának, valamint a Ku-Me Invest Kft (Double Ring Wing) kooperációját megalapozó dokumentumot. Jelen volt Füzesiné Kolonics Ilona Zichyújfalu polgármestere, a részleteket pedig Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes, Pál Károly ügyvezető és Prof. Dr. Györök György az egyetemi kar dékánja osztotta meg a sajtó képviselőivel.

Jelen együttműködési megállapodás célja az Óbudai Egyetem és a Ku-Me Invest Kft. közötti hosszútávú együttműködés és partnerség kialakítása, amely elősegíti a Felek oktatáshoz, kutatás-fejlesztéshez, technológia-transzferhez és innovációhoz kapcsolódó tevékenységét, az innovatív technológiák minél sikeresebb piacra juttatását, közös tudományos publikációk megjelenését.

Füzesiné Kolonics Ilona Zichyújfalu polgármestere megemlítette, hogy a Ku-Me Invest Kft jelenléte és tevékenysége a kistelepülés életének fontos mozzanata, fejlődési lehetőséget biztosítva a közösség számára. Hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár közelsége az egyetemi felsőoktatás fejlődésével perspektívát nyújt a község fiataljai számára. Megjegyezte, hogy „minél közelebb hozunk minden szolgáltatást a saját lakóhelyünkhöz, ahol megpróbálunk élni és boldogulni, s a megszerezett tudást pedig a saját környezetünk építésére tegyük. Megköszönte a cég és az egyetem együttműködését, amely reményei szerint sikerekben gazdag lesz.

Prof. Dr. Molnár András az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese Rektor úr gratuláló szavait tolmácsolta a jelenlévőknek. Örömét fejezte ki, mert a cég egyik divíziója a pilóta nélküli légi járművek üzemeltetésével, fejlesztésével és az alkalmazási területeinek bővítésével foglalkozik, amely egybeesik személyes kutatási, fejlesztési területével, amely immár 20 évre tekint vissza az egyetem berkein belül. Megjegyezte, hogy az Óbudai Egyetem életében ez az első olyan partner, amelyik dróntechnológiák alkalmazásával foglalkozik. Kiemelte, hogy az egyetem science park fejlesztései közül a székesfehérvári az, ahol légi kompetenciában is tervezik a fejlesztést, így az együttműködés ennek az alapjainak a lerakásához is hozzá tud járulni. Hangsúlyozta, hogy egy jövőbemutató kooperációról van szó, amely lehetőséget teremt arra, hogy az egyetemi hallgatók az autonóm légi repülés csúcstechnológiájával, a drónokkal ismerkedhessenek meg minél részletesebben mind az építés, mind a fejlesztés területén. „Valljuk az Óbudai Egyetemen, hogy minden régióban meg kell jelenni egy technológiának, amelyre építve, fejlesztések valósíthatók meg és a fiatalok részére perspektívát kínálva, támogatja a helyben tanulást, karrierépítést, erősítve ezzel a régiót és annak gazdaságát, hozzájárulva a nemzetgazdasági célok eléréséhez is.” – mondta Prof. Dr. Molnár András az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese.

Pál Károly a Ku-Me Invest Kt ügyvezetője megtisztelőnek nevezte a kooperáció lehetőségét, megemlítette, hogy ő személyesen 15 éve, a Double Ring Wings pedig 6 éve foglalkozik a dróntechnológiával. A cég politikájának szerves része, hogy azok az eszközök, amiket fejlesztenek, azok valós, éles helyzetben legyenek bevethetők, legyen gyakorlati hasznuk. Kiemelte, hogy az egyik közös kutatási terület a sugárzás és gázmérőrendszerek pilóta nélküli légi járművekbe való integrálása lehet, amely jelen együttműködésben ki tud teljesedni. Megjegyezte, hogy az Óbudai Egyetemen nyitottságot tapasztalt, amely rögtön megteremtette a lehetőségét a közös gondolkodásnak, munkának és egyéb fejlesztési irányok előtt is megnyitja az utat. „Cél az, hogy az egyetemi képzésbe való integrálása a cég által fejlesztett tananyagoknak megvalósulhasson, valamint azok egyetemi továbbfejlesztésével, közösen fel tudunk építeni egy többszintű edukációs rendszert, amely egyedülálló lehet Európában.”- mondta Pál Károly a Ku-Me Invest Kt ügyvezetője. A cég négy tulajdonosából kettő Zichyújfalu településén él, ezért is fontos volt számukra, hogy helyi felsőoktatási partnert találva, felhívják a figyelmet arra, hogy egy kistelepülés is be tud integrálódni a világ fejlesztési élvonalába, be tud kerülni a K+F vérkeringésbe. 

A KU-Me Invest Kft. Zichyújfaluban, a cég drón- és robottechnikával foglalkozik, víz alatti robotokat fejlesztenek és légi, pilóta nélküli járműveket alkalmaznak. A vállalat munkatársai leginkább az Északi-tengeren dolgoznak, ahol kritikus infrastruktúrát vizsgálnak. Bővebben: https://ringwings.hu/