1954-2022

Kedves Margit!

Úgy mentél el, ahogyan éltél – csendesen, szerényen és méltósággal.

Kolléganőnk 1954-ben született Makón. Egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán folytatta, ahol 1977-ben okleveles matematikus diplomát szerzett.

A kor kihívását követve – sok friss diplomás fiatal szakemberhez hasonlóan – a férjével együtt Székesfehérvárra költözött, és a Videoton Számítástechnikai Gyárához tartozó Szoftvergyártó Laboratóriumban helyezkedett el programfejlesztő matematikusként. Sok jelentős projektben vett részt a hardver közeli programozási feladatoktól kezdve alkalmazói programok fejlesztéséig, többek között az első szövegszerkesztő programot tervezte mikroszámítógépre, valamint adatbázis-kezelő programok fejlesztésével foglalkozott. 1980-ban „Kiváló ifjú szakember” kitüntetésben részesült.

1994-ben volt Videotonos munkatársainak hívására a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Számítógéptechnikai Intézetében helyezkedett el adjunktusként. Az egyetemmé válás után mestertanárként dolgozott egészen a nyugdíjazásáig.

Fő oktatási területei az adatbázis-kezelő rendszerek, üzleti alkalmazások, operációs rendszerek gyakorlata, Webes alkalmazásfejlesztés, információ-feldolgozás hálózatban, hardver közeli programozás voltak. Több tantárgy szakmai felelőse volt, és rendszeresen mentorált hallgatói csoportokat.

Oktató munkáját mindig különös igényességgel és a hallgatók irányában kiemelt empátiával végezte. Tevékenysége sohasem korlátozódott csupán a szakmai törzsanyag átadására, igyekezett a hallgatókkal megszerettetni az informatikai szakmát, figyelemmel kísérni karrierjük alakulását. Részt vett a felsőfokú szakképzésben tanuló hallgatók felkészítésében és szakmai vizsgáztatásában is. A hallgatók szívesen választották szakdolgozati konzulensnek, mert ipari tapasztalatával hasznos tanácsokkal szolgált az alkalmazások fejlesztésében.

Kiemelkedő szerepe volt a Számítógéptechnikai Intézetben a Neptun Tanulmányi Információs Rendszer bevezetésében, és évekig rendszergazdaként segítette az adminisztrációs munkát. Kialakította, és szintén hosszú ideig támogatta a záróvizsgák adminisztrációját is.

2014-ben címzetes egyetemi docens címet kapott. 2012-ben főigazgatói dicséretben, 2017-ben dékáni dicséretben részesült.

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy 2022. június 24-én itt hagytál bennünket.

Emléked megőrizzük, nyugodj békében!