Sajtótájékoztatón mutatták be az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, a Harman Becker Kft. és Székesfehérvár Önkormányzata a „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” megnevezésű ötlet- és prototípusfejlesztő versenyt, amelyre középiskolás diákcsapatok jelentkezését várják az ország minden tájáról. A részleteket Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármestere, Prof. Dr. Györök György az egyetemi kar dékánja és Németh Tibor a Harman Becker Kft oktatási menedzsere osztotta meg a sajtó képviselőivel.

A program célja az, hogy az ország minden szegletéből érkezzenek középiskolás diákcsapatok, hogy saját gondolataikat, képzelőerejüket megmozgatva 24 óra leforgása alatt teljesítsék a döntőben bejelentett műszaki kihívást. A selejtezőre október 16-ig jelentkezhetnek 9-13 évfolyamos középiskolások, a verseny döntője október 28 és 29-én lesz a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében.

Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármestere megemlítette, hogy a Harman Becker Kft. kiemelt partnere Székesfehérvárnak, mivel az alaptevékenységén, a gyártáson, munkahelyek létrehozásán túlmenően jelen van a város életében sokszínű cselekvéseivel (képzési programok, K+F, pályaorientáció stb.). Megjegyezte, hogy „a vállalat hosszú ideje duális partnere az egyetemnek és kihelyezett tanszéket is működtet, ami országosan is egyedülálló. Mindent megteszünk azért, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk az Alba Regia Műszaki Kar műszaki képzéseire. Ősszel egy 24 órás versenyre hívjuk az ország fiataljait, mely a fiatalok kreativitását segíti és bízunk abban, hogy egy nagyon sikeres program és nagy élmény lesz majd a megmérettetés.”

Prof. Dr. Györök György az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja hangsúlyozta, hogy „mindent megteszünk azért, hogy a fiatalokat megnyerjük a mérnökség ügyének”. Beszédében kiemelte, fontos, hogy a középiskolás diákok megtapasztalják a műszaki alkotás élményszerűségét, szépségét, hogy megismerve az intézményt, minél többen válasszák az Óbudai Egyetemet, s annak Alba Regia Karának képzéseit. Megjegyezte, hogy teret kell engedni a fiatalok, mely hasznos lehet az egyetem, egyiparvállalat számára is, hiszen friss látásmódjuk elvezethet egy termék- vagy alkalmazásfejlesztési ötlethez.

Németh Tibor a Harman Becker Kft. oktatási menedzsere reményét fejezte ki, hogy ez a versenytípus több tehetséges fiatalt vonzhat a városba, amely jó lehet a településnek, az egyetemnek és a cégnek is. Az iparvállalatot ismertetve elmondta, hogy 74 duális hallgató kezdett idén a Harmannál és hetven fölötti a létszám a technikus tanulók esetében is. Kiemelte, hogy az Óbudai Egyetemről jön a hallgatók nagy része, s a duális képzés sikerére utalva, megjegyezte, hogy sokan náluk is maradnak.
A verseny részleteinek összegzésekor elmondta, hogy kétfordulós, egy online selejtezőből és a döntőből áll (24 órás verseny), ahova a legjobb 10 csapat kerül be. A jelentkezés menetéről beszámolva megjegyezte, hogy „a selejtezőben kisvideót kell készítenie a csapatoknak, ami bemutatja a problémát, annak tervezett megoldását és magát a teamet is.” Ismertette, hogy a Harman duális hallgatói a verseny közösségi felületein kampányt indítanak, ahol rövid filmek formájában hasznos információkat fednek fel a 24 órás műszaki kihíváshoz.Az „Alkoss szabadon” jelmondattal a figyelmet a kreatívitásra próbálják iránytani, amelyhez a döntő helyszínén minden „high-tech” eszközt biztosítanak.
Kiemelte, hogy a versenyhez a szponzorációt a vállalat tulajdonosa a Samsung biztosította. A döntőbe jutott csapatok a megoldásaikkal szerzett virtuális pénzekkel a Harman legendás márkái közül a JBL és a Harman Kardon termékek közül válogathatnak a verseny végén. A fődíj egy londoni tanulmányi út lesz, a Harman Proffesional bemutatótermébe.

Részletek és a versenyfelhívás az esemény weboldalán http://harmanhackathon.amk.uni-obuda.hu .

VR