Újabb induló projekt az Arconic Alapítvány támogatásával,
középpontban az Ipari Elektronikai Labor fejlesztése

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egyetemi kar 2021. évben 25.000 dollár támogatásban részesül az Arconic Alapítvány részéről az Ipari Elektronikai Labor, valamint a képzések tananyagainak további fejlesztéséhez. A rendezvényen Jasper van Zon az Arconic európai, ázsiai régióért felelős kommunikációs és kormányzati ügyek igazgatója, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár MJV város polgármestere, az ÓE kuratóriumi tagja, Dr. Seebauer Márta az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Varga Zsuzsanna az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója és HR vezetője, Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója és gyárvezetője és Prof. Dr. Györök György dékán volt jelen.

Az Arconic Alapítvány támogatásával, a korábbi évek együttműködéseinek köszönhetően a következő projektek fejlesztései épülhettek egymásra: 2017-ben elkészült az Ipari Elektronikai Labor, amely PLC, elektropneumatikai eszközök és különböző ipari elektronikai, automatizálási folyamatok bekapcsolásának lehetőségét teremtették meg a képzésekben. 2018-ban az „Intelligens gyártás - Ipari folyamatok kísérleti laboratóriuma” projekt keretében az intelligens gyártás, az „Internet of Things”, a kiber-fizikai rendszerek, a „Big Data” témái jelenhettek meg gyakorlatorientált oktatásban. 2019-ben a Robottechnikai központban, egy Universal Robot 5 kollaboratív robotot beszerzésével, a kapcsolódó ismeretek integrálása történt meg az egyetemi tananyagokba. 2021-ben az Ipari Elektronikai Labor és a képzések tartalmának a továbbfejlesztése az egyetemi kar célja.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az ÓE kuratóriumának tagja megjegyezte az Óbudai Egyetemmel kapcsolatban jó hírek érkeztek a héten, hiszen sikerült az egyetemnek az állammal egy történelmi jelentőségű megállapodást kötnie, amely a működési és a fejlesztési forrásokat is biztosítja. Hangsúlyozta, hogy az infrastrukturális fejlesztések közül kiemelkedik a mechatronikai park és technológiai kutatóközpont (30 milliárd forintos fejlesztés), amely nagy lökést adhat a műszaki felsőoktatás további fejlesztésének, úgyszintén nagy lehetőség a város gazdaságának és a település ifjúságának. Kiemelte, hogy az Arconic stratégiai partnere nemcsak az egyetemnek és a városnak, hanem a magyar gazdaság egészének is.

Dr. Seebauer Márta, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese az ünnepségen hangsúlyozta, hogy "Az ipar 4.0 területén ez a támogatás hihetetlenül fontos. Az ipari elektronika laboratórium kialakításához nagyban hozzájárult az előző támogatás és ez a legújabb támogatás is az oktatás és a kutatás területén hasznosul majd". Megjegyezte, hogy az Arconic az egyetem egyik legfontosabb ipari partnere és az elsők között volt, amikor a duális képzés rendszere kezdett el felépülni. Megköszönte a 2021. évi támogatást és az együttműködés lehetőségét az Arconic Alapítvány jelenlévő képviselőjének, valamint a cég ügyvezetőinek. Az egyetemi karnak további sikeres projekteket kívánt, amelyek mind a gyakorlatorientáltságot, mind a szakmai-tudományos kapcsolatok további épülését szolgálhatják.

Varga Zsuzsanna, az Arconic Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezetője és HR vezetője az Óbudai Egyetemmel a Köfémnek hosszú évekre visszanyúló együttműködéséről beszélt. A vállalat már 80 éve jelen van a település életében az Öntöde és Hengerműi termelési egységekkel, elkötelezettek a fenntartható működés támogatása, valamint a városnak, a helyi közösségének a fejlesztése iránt is. 2021-ben az Arconic Alapítvány 25.000 dollár összeggel támogatja az Arconic Ipari Elektronikai Labort. Hangsúlyozta, hogy ezen a programon, illetve a duális képzésekre vonatkozó együttműködésen keresztül a székesfehérvári fiatalok jövőbeni munkavállalók versenyképes ismereteinek fejlesztéséhez és a város fenntartható fejlődéséhez is hozzájárulnak. Köszönetet mondott az egyetemi kar szakmai csapatának és a vállalat elkötelezett mérnöki csapatának egyaránt, sikeres együttműködést kívánt.

Dr. Széll Károly egyetemi docens, az ipari robotika szakmérnök képzés felelőse kiemelte, hogy jó együttműködés alakult ki a kutatásfejlesztés és az oktatás területén is az ipari vállalatokkal, amelynek keretében a cégek szakemberei megjelentek az oktatásban óraadóként és az egyetemi oktatók is az ipari területen. Összefoglalta a korábbi évek Arconic támogatásaiból megvalósuló laborokat, fejlesztéseket.

Jasper van Zon, az Arconic európai és ázsiai kommunikációjáért felelős igazgatója Magyarországra érkezett a támogatás bejelentése kapcsán. Kiemelte, hogy 2020-ban az Arconic Alapítvány közel 7 millió dollár értékben támogatott civil projekteket azokban az országokban, ahol a cég tevékenykedik. Hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár és környéke a legfőbb kedvezményezettek közé tartozik, mivel ebben az évben 8 helyi civil szervezet, egyetemet, kórházat támogattak 225,000 dollár értékben 2021-ben.