2021. szeptember 18-án és 25-én vehették át az ezüstdiplomáikat Székesfehérváron a Városháza Dísztermében az ÓE Alba Regia Műszaki Kar jogelődintézményeiben 41 és 40 éve végzettek.

A mai Mérnöki Intézet jogelődjében, a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola székesfehérvári kihelyezett tagozatán 1980-ban végzettek közül 25 villamosmérnök, valamint a Geoinformatikai Intézet jogelődjében 15 földmérő üzemmérnök vette ezüstdiplomáját 2021. szeptember 18-án, szombaton. A 41 éve végzett mérnököket dr. Cser-Palkovics András az ÓE kuratóriumának tagja, Prof. Dr. Györök György dékán és Nagyné Dr. Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes, valamint Dr. Pődör Andrea, a Geoinformatikai Intézetének igazgatója köszöntötte.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester, az Óbudai Egyetem kuratóriumának tagja kiemelte, hogy annak idején a településen a munkaerőpiaci igény hozta létre a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Számítástechnikai szakát, valamint az Erdészeti és Faipari Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Karán a földmérő üzemmérnök képzést. Hangsúlyozta, hogy "a felsőoktatás kulcsszerepet játszik egy város fejlődésében" a legkorszerűbb tudás átadásával, a fiatalok itthon tartásával. Köszöntőjét egy ígérettel zárta, nem felejtik el megünnepelni a hasonló alkalmakat "mert tudnunk kell megállni, tudnunk kell egymással találkozni, beszélgetni, egy kicsit ünnepelni, mert ettől válik igazán az ember emberré."

Prof. Dr. Györök György dékán köszöntőjében egykori hallgatótársaihoz is szólt, bemutatva a Kandó és a GEO jogutódját, az Óbudai Egyetemet, amely folyamatosan innovál, megújulni képes intézmény, a minőségi gyakorlatorientált képzések kínálatával. Ezt követőn, mint egykori hallgató szólt társaihoz és személyes vallomással zárta gondolatait: "Különös kegyként élem meg, hogy az ezüstdiplomát én adhatom át nektek. Hálás vagyok a sorsnak, hogy 1977 szeptemberében a késő nyári szél, veletek együtt sodort Székesfehérvárra."

Az ezüstdiplomák átadása után az 1980-ban végzett hallgatók nevében Kovács István földmérő mérnök és Baloghy Gábor villamosmérnök köszöntötte hallgatótársait, és elevenítette fel a fehérvári diákéveket.

2021. szeptember 25-én a 40 éve végzett kilenc „geós” és negyvennégy „kandós” vette át ezüstdiplomáját ünnepélyes keretek között az elnökségtől, amelynek sorai között Mészáros Attila alpolgármester, Prof. Dr. Györök György dékán és Dr. Pogátsnik Monika oktatási dékánhelyettes, valamint Dr. Pődör Andrea, a Geoinformatikai Intézetének igazgatója foglalt helyet.

Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a megjelenteket a város nevében és kiemelte: „A műszaki képzésben az elmúlt négy évtizedben sok minden változott, de egy dolog biztos nem: műszaki végzettségű mérnökökre akkor is, most is és a jövőben is szüksége van a városnak. Az ipar átalakulásával lépést tartva a város és az ország fejlődését szolgálva dolgozunk közösen az egyetemmel.”

Prof. Dr. Györök György dékán beszédében a jelenlévőket arra buzdította, hogy ez az ünnep megteremti a lehetőségét annak, hogy felidézhessék közösen a hallgatói éveket, ifjúkori önarcképüket, s a pályakezdés időszakát. A dékán köszöntőjében bemutatta az Óbudai Egyetemet, annak Alba Regia Műszaki Karát, az intézmény fejlődési pályáját.

Végül Tápai József földmérő és Bogdán Jenő villamosmérnök alumnik idézték fel legszebb egyetemi emlékképeiket a tanulmányaik idejéről, együtt töltött éveikről.

Fotógaléria: