„Itt valóban odafigyelnek a hallgatók igényeire…”
Interjú Horváth Péter műszaki menedzserrel,
(Az alumni interjúsorozat nyolcadik része)

 1. OE AMK ALUMNI HPMi volt a motivációja, amikor egyetemünket, vagy annak jogelőd intézményeit választotta?

  Egy hallgató barátom javaslatára vettem számításba az Óbudai Egyetemet, mint felsőoktatási intézményt. Volt lehetőségem ellátogatni néhány előadásra ide is és más iskolákba is és az összehasonlítást követően több szempont az Óbudai Egyetem mellett szólt: nyitott gondolkodás, megfelelő technikai felkészültség, időbeosztás, csoportok létszáma.

 2. Pontosan melyik jogelődintézményünkben végzett? Melyik szakon (szakokon) szerzett oklevelet?

  Óbudai Egyetem, Műszaki Menedzser BSc – Székesfehérvár
  Óbudai Egyetem, Vállalkozásfejlesztés MSc – Budapest

 3. Volt-e olyan tanára, akire felnézett? Milyen üzenettel/szemlélettel/tudással lett gazdagabb általa?

  Szerencsére több olyan tanár is oktatott, akik gondolkodásmódjából lehetett  bőven tanulni és nem is voltak restek átadni a tudásukat. Mindig is foglalkoztattak a gazdasági, technológiai és menedzsment területek. Amit kiemelnék, hogy az elméleti alapok mellett abba is betekintést nyerhettem, hogy hogyan tudjuk ezeket a gyakorlatban is alkalmazni a mindennapi munka során. Ehhez nyilván olyan oktatók kellenek, akiknek van ebben is tapasztalatuk. Györök György stratégiához és döntéshozatalhoz adott értékes alapokat, Varga Valéria Tanárnőtől a vállalkozásomhoz hasznos gazdasági ismereteket sajátíthattam el, Fejes Gábor pedig menedzsment technikákkal vértezett fel.

 4. Fel tudja eleveníteni első emlékét az egyetemmel kapcsolatban?

  Tökéletesen tisztán! Székelykáposzta friss fehér kenyérrel. Középiskolásként a Kandó konyhájára jártam ebédelni, mindig is szerettem a menzás kaját.

   

 5. Kapott-e az intézménytől életre szóló útravalót?

  Igen. Ez a később megalkotott életviteli szabályrendszerem második pontja: Jogilag legyünk rendben. (Az első az egészség.)

 6. A tanulás mellett jutott idő a szórakozásra is? Milyenek voltak az egyetemi diákévek?

  Mindkét diplomámat munka mellett szereztem így egy kicsit mások voltak a prioritások, de alapvetően azt gondolom, hogy meg lehet találni az egyensúlyt a kötelező dolgok és a szórakozás között. Érdemes mindkettőt a maga idejében végezni, teljes mellszélességgel.

 7. Meg tudja fogalmazni, mi volt az, amit a leginkább szeretett az egyetemben?

  Itt valóban odafigyelnek a hallgatók igényeire, legyen szó akár az órák tartalmáról, vagy akár egy iskolán kívüli programról, pl. gyárlátogatás lehetősége. Valamint a munkám miatt fontos volt, hogy az időbeosztásomat össze tudjam hangolni az előadásokkal. Továbbá ekkor indítottam egy vállalkozást is, amihez rengeteg támogatást kaptam mind az alapítás, mind a működtetés során, továbbá erről írhattam a legtöbb beadandómat.

 8. Családjából más is követte a felsőoktatási intézmény választását?

  A kislányom, Panni még csak 1 hónapos, de mindenképpen javasolni fogom neki.

 9. Milyen lehetőséget lát napjaink felsőoktatásában?

  Gyakorlati ember lévén díjazom, hogy a duális képzés keretében terepen is tanulhatnak a diákok. Aki erre nagy hangsúlyt fektet, az előtt komoly karrierlehetőségek állhatnak.

 10. Lenne tanácsa a mai ifjúságnak, hogyan válasszanak egyetemet/karriert maguknak?

  Az a tapasztalatom, hogy mindenben a motiváció a kulcs. A lényeg, hogy szeressük csinálni azt, amivel foglalkozunk. Mindegy, hogy valaki fodrász, vagy éppen állatorvos, csak jó érzéssel menjen be a munkahelyére és végezhessen értékteremtő tevékenységet.  Persze az sem baj, ha egy mérnök minden reggel berúgja a gyár ajtaját és bizony meg akarja mutatni, hogy mire is képes. Praktikussági szempontból pedig azt emelném ki, hogy előnyös, ha az intézmény közel van a lakóhelyhez. Egyetemet érdemes úgy választani, hogy személyesen győződünk meg arról, hogy valóban ez kell-e nekünk. Rá kell szánni az időt, elmenni az adott városba, beülni 1-2 előadásra. Ezenkívül nem árt figyelembe venni az infrastruktúrát: Közlekedés, szállás, gyakorlati helyek.

 11. Felidézné egy emlékezetes pillanatát, ami az egyetemünkhöz köti?

  A legrégebbi barátommal anno együtt iratkoztunk be, és a születésnapján tettünk sikeres záróvizsgát. Mi már óvodába is együtt jártunk, és bizony néha elég rögös volt az ide vezető közös utunk, de végül sikerült és a Papám nagyon büszke volt ránk a diplomaosztón.

 12. Visszajönne tanulni az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karra, hogy tovább képezze magát?

  A karrierem egyre inkább a gazdasági területek felé halad, így valószínűleg inkább egy ezzel kapcsolatos doktori képzésen vennék részt, természetesen óbudais berkekben. Ugyanakkor szívesen ajánlom ezt a kart azoknak, akik a műszaki tudományokat részesítik előnyben.

 13. A munkahelyén mennyiben tudja hasznosítani az intézményünkben tanultakat?

  Nemzetközi gyártó nagyvállalatoknál dolgozom már nagyjából 15 éve. Ezeknél a multicégeknél a szervezeti felépítés miatt általában sok féle munkakörrel lehet találkozni, ahol más és más részét lehet hasznosítani a megszerzett ismereteknek. Általánosságban elmondható, hogy kaptam egy valóban értékes, piacképes tudást, amit az adott pozícióban lehet fejleszteni a gyakorlatban.

 14. Gyerekkorában is már ezzel a szakmával akart foglalkozni, vagy más „karrierálma” is volt?

  Kukás akartam lenni. Mára ebből az maradt, hogy a projektjeim során hulladékgazdálkodási sztenderdeknek is meg kell felelnünk.

 15. Diplomával a kezében mi volt az első pár lépés, amit megtett a karrierje előmozdítása érdekében?

  Azokat a bizonyos lépéseket célszerű lehet már sokkal előbb megtenni. A vezetők szeretik a proaktivitást, érdemes saját magunktól olyan dolgokat csinálni, amik az általunk betölteni kívánt munkakör irányába mutatnak: olyan extra feladatokat végezni, amit a jövőbeni pozíciónkban szeretnénk, ötletekkel előállni, amik abból a szemszögből nézve hasznosak lehetnek vállalat számára.

 16. Volt támogatója, aki segítette a karrierje kezdetén?

  A szüleim. Sokszor elestem, de mindig segítettek felállni. Aztán rájöttem, hogy érdemes hallgatni rájuk, mert bár más szemléletük van, de ők biztosan jót akarnak nekem. Szerencsére a mai napig sok időt tudunk együtt tölteni. Édesapámmal egy csapatban focizunk és meccs után jó kis szakmai beszélgetéseket tudunk folytatni.

 17. Mivel ajánlaná a fiataloknak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát?

  Ezt a kérdést nem értem. Úgy látszik nekem is van még mit tanulni :)