„Nálam az volt egy nagyon fontos szempont a választáskor, hogy az intézmény duális képzési lehetőséget biztosítson,
ugyanis szerettem volna gyakorlatot szerezni és elérni már az egyetemi évek alatt az anyagi függetlenséget, ami sikerült is.”
-
Interjú Németh Rebekával, végzett műszaki menedzserrel
(Alumni interjúsorozat negyedik része)

 1. 202011 Nemeth RebekaMi volt a motivációja, amikor egyetemünket, vagy annak jogelőd intézményeit választotta?

  Nálam az volt egy nagyon fontos szempont a választáskor, hogy az intézmény duális képzési lehetőséget biztosítson, ugyanis szerettem volna gyakorlatot szerezni és elérni már az egyetemi évek alatt az anyagi függetlenséget, ami sikerült is.

 2. Pontosan melyik jogelődintézményünkben végzett? Melyik szakon (szakokon) szerzett oklevelet?

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán végeztem műszaki menedzser szakon duális képzési formában 2020. januárjában.

 3. Fel tudja eleveníteni első emlékét az egyetemmel kapcsolatban?

  Az első emlékem az egyetemmel kapcsolatban az volt, amikor beköltöztem a kollégiumba. Előtte nem voltam még kollégista, és nem is szerettem volna az lenni, de ezt nem tudtam kikerülni. Minden félelmem köddé vált, mikor megérkeztem, és láttam, hogy milyen kedvességgel, fogadják az újakat a felsőbb évesek. Nagyon sokat tett hozzá a személyiségfejlődésemhez, hogy egy ilyen összetartó közösségbe kerültem be, ahol egymást segíti mindenki, amiben csak tudja. Bár nem sokáig voltam kollégista, örülök, hogy az lehettem.

 4. Kapott-e az intézménytől életre szóló útravalót?

  „Meg tudom csinálni” – Ez volt az, amit a leginkább megtanultam, és azt, hogy ne érjem be kevesebbel, mint amit kitűztem magam elé, még akkor sem, ha sokan furcsán néznek rám emiatt, vagy nem értenek velem egyet.

 5. Lenne tanácsa a mai ifjúságnak, hogyan válasszanak egyetemet/karriert maguknak?

  Mindenképp azt tanácsolom, hogy a döntés előtt mindenki nézzen mélyen magába és fogalmazza meg mi az, amit igazán szeret, amivel foglalkozni szeretne, és ne mások nyomására válasszon. Fontos, hogy ne a szülők, barátok hatása érvényesüljön ebben a kérdésben, hiszen ez a döntés alapozza meg az életünket, a lehetőségeinket, és ha hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk, nem biztos, hogy a saját utunkra léptünk, és ezt később megbánhatjuk.

 6. Visszajönne tanulni az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karra, hogy tovább képezze magát?

  Ha nem is az AMK-n, de már az utolsó félévemben elkezdtem levelező tagozaton az építőmérnöki szakot az Ybl Miklós Építéstudományi Karon, ami azóta szintén az Óbudai Egyetem részét képezi.

 7. Gyerekkorában is már ezzel a szakmával akart foglalkozni, vagy más „karrierálma” is volt?

  Sok minden megfordult a fejemben, míg döntenem kellett, hogy hogyan is tovább. A listán szerepelt a könyvelő, programozó, mérnök. Amikor már a döntés küszöbén álltam építőmérnöki szakra szerettem volna menni, viszont egy továbbtanulással kapcsolatos előadást követően megtetszett a műszaki menedzser szak, így ez került a jelentkezésem során az első két helyre.

 8. Diplomával a kezében mi volt az első pár lépés, amit megtett a karrierje előmozdítása érdekében?

  Sok teendőm nem volt, hiszen a duális gyakorlati helyemen határozatlan idejű szerződést ajánlottak nekem, így a záróvizsgát követően már munkába is álltam és még jelenleg is itt dolgozom, mint műszaki előkészítő.

 9. Volt támogatója, aki segítette a karrierje kezdetén?

  Duális mentorom, aki ma már a közvetlen felettesem, a képzésem kezdetétől mindmáig segíti a szakmai fejlődésem. Folyamatosan egyre több szakmai feladattal, képzéssel járult hozzá, hogy gyarapíthassam és alkalmazhassam a megszerzett tudást.

 10. Mivel ajánlaná a fiataloknak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát?

  Mindazoknak ajánlanám az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát, akik nem csak a száraz elméletet szeretnék megtanulni, hanem a gyakorlatban is el szeretnék sajátítani a választott szak csínját-bínját. Ez a kar számomra egyedülálló a tekintetben, hogy az oktatók maguk is dolgoztak, vagy még mindig dolgoznak azokon a területeken, amiket a hallgatóknak tanítanak. Továbbá egy ilyen kis kar olyan légkört tud biztosítani a hallgatóknak, ami egy nagyobbnál, már nem elvárható. Itt nem csupán egy Neptun-kód vagy, itt számít, hogy jól teljesíts, itt számít, hogy együtt haladj a többiekkel, hogy ne maradj le. Itt TE is számítasz!