• Online Nyílt napVárunk minden érdeklődőt!

  Online Nyílt nap
  Várunk minden érdeklődőt!

 • Howmet Alapítvány támogatása 2020-ban

  Howmet Alapítvány támogatása 2020-ban

 • Duális együttműködési megállapodást írt aláaz Echo Zrt. és az Óbudai Egyetem

  Duális együttműködési megállapodást írt alá
  az Echo Zrt. és az Óbudai Egyetem

 • Közel 200 millió forintból újult meg az Alba Regia Műszaki Kar internetes hálózata és számítógépparkja

  Közel 200 millió forintból újult meg az Alba Regia Műszaki Kar internetes hálózata és számítógépparkja

 • HARMAN Tehetségprogramindul a Titkok Házában

  HARMAN Tehetségprogram
  indul a Titkok Házában

 • Az új technológiákhoz értőszakemberekre mindig szükség lesz

  Az új technológiákhoz értő
  szakemberekre mindig szükség lesz

 • Robottechnikai központ jött létre Székesfehérváron

  Robottechnikai központ jött létre Székesfehérváron

 • 2020-ban is indul a geoinformatikaiszakmérnök képzés a GEO-n

  2020-ban is indul a geoinformatikai
  szakmérnök képzés a GEO-n

 • Üzleti információmenedzsment szakmérnökés szakember képzés

  Üzleti információmenedzsment szakmérnök
  és szakember képzés

 • Hallgatóink véleménye a duális képzésről

  Hallgatóink véleménye a duális képzésről

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

Koloszár József

Dr. Koloszár József 1949. január 24.-én született Sopronban. Itt járt általános majd középiskolába. Az érettségit követően az Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Mérnöki Karán tanult tovább, ahol 1973. június 12.-én erdőmérnöki oklevelet szerzett.

 

Oklevelének megszerzése óta az Egyetem dolgozója. Három évig tudományos ösztöndíjasként, majd különböző tudományos beosztásokban tevékenykedett. Az egyetemi oktatásban 1973-tól vesz részt annak ellenére, hogy hosszú éveken keresztül kutatói beosztásokban dolgozott. 1978-ban műszaki doktori, 1983-ban a mezőgazdasági tudományok kandidátusa címet szerzett. 1989-ben egyetemi docensi kinevezést nyert. 1995-ben, a habilitált doktori cím megszerzése után egyetemi tanárrá nevezték ki.

 

Több cikluson keresztül tanszékvezetői feladatokat látott el az Erdőműveléstan tanszéken. 1993-1995, valamint 1995-1997 között két ciklusban az Erdőmérnöki Kar dékánja volt, 1997-től 1999-ig a Soproni Egyetem rektora.  Alapító rektora volt a 2000-ben alakult Nyugat-magyarországi Egyetemnek, és 2002-ig töltötte be ezt a tisztet.

 

Az általa oktatott és kutatott diszciplinakört folyamatosan fejleszti és korszerűsíti. Jó retorikai képességekkel rendelkező, tömörségre törekvő mondandóját logikus keretbe foglaló előadó, amit egyetemi jegyzetei is alátámasztanak. Kiváló előadókészségét a hallgatók is elismerik. Mint az Erdőmérnöki Kar dékánja felelős volt két új szak, az okleveles környezetmérnöki szak, valamint a vadgazda mérnöki szak, illetve a csíkszeredai távoktatás beindításáért. Oktatásszervezői tevékenysége elismerésre méltó. Számos kutatási munkában vett részt eredményesen, így többek között a természetközeli erdőművelési eljárások kidolgozása, erdőnevelés, erdőfelújítás és erdőtipológia, valamint fafajmegválasztás témakörökben. Tudományos munkásságát 56 tudományos, 3 ismeretterjesztő cikk, 1 könyvrészlet, 15 egyetemi jegyzet és 62 konferencia előadás fémjelzi.

 

Oktató-kutató munkája mellett széleskörű szakmai-közéleti munkát is végzett.

 

Kutatási és oktatási tevékenysége elismeréseként 1979-ben Willhelm Leopold ösztöndíjban, 1985-ben "MÉM Kiváló Munkáért", 1992-ben FM "Miniszteri Elismerő Oklevél", 1999-ben 20-án "Pro Silva Hungariae", 2000-ben NYME emlékérem, 2001-ben Széchenyi emlékérem, 2003-ban MK Érdemrend Középkereszt, 2004-ben Akadémiai Díj kitüntetésben részesült.

 

Koloszár professzor úr 1993-tól, erdőmérnöki kari dékáni kinevezése óta kíséri figyelemmel karunk oktató-nevelő és tudományos munkáját. Kari dékánként támogatta a szaktanszékek kapcsolatfelvételét és együttműködését az Erdőmérnöki karral, ezen belül az erdőkari geodéziai tanszékkel. Közös oktatási projektek indultak a két kar oktatóinak részvételével, amelyek csírái lettek a jelenlegi erdőkari doktori iskolába betagolódott fehérvári doktori programnak.

 

Már a Soproni Egyetem rektoraként nagyon fontosnak tartotta, hogy ne csak a szokásos kommunikációs eszközök (telefon, levél) útján, hanem személyesen is tapasztalatokat szerezzen a kar tevékenységéről. Ezt a stílusát a Nyugat-magyarországi Egyetem rektoraként is megőrizte. Résztvevője volt több kari tudományos konferenciának, pedagógusnapi rendezvényeinknek is.

 

Az 1995-ös év gazdaságilag kritikus éve volt mind az egyetemnek, mind az egyetem legtöbb karának. Nehéz helyzetben volt karunk is Személyes közbenjárásának és támogatásának köszönhetően a fehérvári kar ezt a kritikus évet átvészelhette, s indulhatott tiszta lappal az ezt követő években. Támogatta a kar minden törekvését, amely az egyetemi karrá válás irányába mutatott. Nem rajta múlott, hogy akkreditációs beadványaink akkor sikertelenül szerepeltek.

 

Rektori támogatásának köszönhetően indulhatott több olyan programunk, többek között az Ingatlan-nyilvántartási szervező képzés, mellyel a kar belépett olyan szakterületekre is oktatásával, amelyek a kar fejlődésére több éven át erős kihatással voltak. A kar iránti elkötelezettsége, támogatás megérdemli, hogy a kari kitüntetéssel is elismerését fejezze ki Koloszár professzor úrnak.

Pályázati portál

Széchenyi 2020 pályázati portál

Eseménynaptár

Január 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31