A selmeci akadémiai képzés megalapítására emlékezve a hagyományoknak megfelelően 2018-ban is megrendezésre került az Akadémisták Selmecen ünnepség, amelyet október 12-én a város szervezett és bonyolított le.

A GEO-t kicsi, de lelkes csapat képviselte: Dr. Pődör Andrea, Dr. Engler Péter, Bánó Boldizsár, Kiss Dániel, Majer Attila, Nagy Petra, Wohner Botond, Juhász Gyula. Selmecre érkezve megálltunk a várostáblánál. Mivel Botond először volt Selmecen, így a hagyományoknak megfelelően mezítláb lépte át a város határát. A „kötelező” vásárlás után először a temetőbe mentünk, ahol egy kis koszorút helyeztünk el a GEO-s emlékhelynél. Egy gyors ebéd és rövid városnézés után délután 5 órától a városháza mögötti téren gyülekeztek az ünnepség résztvevői. Szlovákiából Kassáról, Zólyomból, Nyitráról, Magyarországról Dunaújvárosból, Miskolcról, Sopronból és természetesen Székesfehérvárról érkeztek hallgatók és oktatók. A „szokásos” megemlékezést és koszorúzást szalamanderes felvonulás és az akadémiai épületekben újabb koszorúzás (csille, farönk) követte. A programokat az oktatók számára egy fogadás, a hallgatók számára egy vacsora (gulyásleves, sör) zárta.

Az eseményekről készült képösszeállítás talán megmutat valamit arról a kellemes pénteki napról, amit Selmebányán tölthettünk el.

Dr. Engler Péter