IV. Alba Regia Felsőoktatási Expo - Korszerű tudást kínálnak a fehérvári egyetemek

Negyedik alkalommal várták a középiskolás diákokat és szüleiket Székesfehérváron, az Alba Regia Sportcsarnokban az Alba Regia Felsőoktatási Expora, melyen a látogatók a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphattak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek képviselői, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

A rendezvényen - amelyet Székesfehérvár Önkormányzata megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. szervezett - önálló standokon képviseltették magukat a fehérvári felsőoktatási intézmények: az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa és a Kodolányi János Egyetem.

A nagyszabású eseményen megjelentek az egyetemek vállalati partnerei is, azok a cégek, amelyek gyakorlati helyet biztosítanak a Székesfehérváron elérhető duális képzésben tanuló hallgatók számára. A látogatók megismerkedhettek a vállalkozások nyújtotta lehetőségekkel, első kézből kaphattak információt minden - a felvételi jelentkezéssel, az induló szakokkal, a duális képzések tartalmával kapcsolatban - felmerülő kérdésre, de az érintett cégek elképzeléseiről, az újdonságokról is hallhattak a helyszínen.

A duális képzési forma lényege, hogy a hallgatók, miközben nappali tagozaton tanulnak, egyidejűleg gyakornokként dolgoznak a képzésben résztvevő és a tanulmányokhoz kapcsolódó gyakorlati oktatást nyújtó vállalatnál. Ezzel fizetésre és komoly munkaerőpiaci előnyökre tehetnek szert.

Az összes kiállító, az összes egyetem, az összes leendő munkáltató pontosan tudja, hogy mekkora értéket képviselnek a város számára a fiatalok. Egyetlen célunk van; hogy itthon tartsunk benneteket, legalábbis közületek minél több fiatalt.” - emelte ki köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András, aki arra biztatta a jelenlevőket, hogy ismerjék meg a kiállítók kínálatát. „Azt kívánom, hogy minél többen itt, Fehérváron legyetek egyetemisták; egyetemistának lenni jó, Fehérváron pedig - reményeim szerint - különösen jó.” - tette hozzá Fehérvár polgármestere.

A Corvinus Egyetem székesfehérvári képzési helye a 2016-17-es tanév óta van jelen és várja hallgatóit a campusán. Egy olyan campuson, amelyről mostanra elmondhatjuk, hogy négy olyan szakot is kínál, amelyeket a pesti campus nem.” - hangsúlyozta Dr. András Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának rektori megbízottja, egyetemi docens, aki bemutatta a képzési kínálatot, - a gazdálkodás és menedzsment valamint pénzügy és számvitel szakokat -  külön felhívva a figyelmet az új, vendéglátás és turizmus alapszakra, rendezvényszervezési specializációval és a sportközgazdász mesterszakra, kiemelve, hogy az egyetem duális központja Székesfehérvár, 27 duális partnercéggel. A Campuson a több mint 3 milliárd forint értékű európai uniós fejlesztéséből megújuló egykori Huszárlaktanya és 21. századi elvárásokkal kompatibilis tananyagok, új laborok, oktatási módszertanok szolgálják a leendő hallgatókat.

András Krisztina a 2019-ben meghirdetendő szakokról elmondta, olyan képzéseket is kínálnak, amelyek sem a pesti campuson, sem más felsőoktatási intézményben nem találnak meg, ilyen a sportközgazdász-mesterszak, amelynek duális partnere az Alba Regia SC. A rektori megbízott szólt a kollégiumi elhelyezés lehetőségeiről, a Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzatának önállóvá fejlődött székesfehérvári divíziójáról, a Corvinus Karrier Klubról és az intézmény pezsgő a közösségi életéről is.

Székesfehérvár egyre inkább a magyar felsőoktatás kiemelt központjai közé fog tartozni.

A Kodolányi János Egyetem Székesfehérvár egy másik gyönyörű szép helyszínén, nyugodt, parkosított környezetben van, ahol a közeljövőben egy komoly iskolafejlesztési program fog megvalósulni, amelynek intézményünk szerves része lesz.” - hangsúlyozta Berta Ákos, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese, külön felhívva a figyelmet a művészeti képzésükre.

Dr. Györök György az Alba Regia Műszaki Kar dékénja arról beszélt a fiataloknak, hogy a versenyképes képzés mellett a duális oktatásban nagy lehetőségei vannak a hallgatóknak azon túl, hogy egy szerethető intézményben kapnak versenyképes tudást. "Noha mintegy nyolcszáz hallgatónk van, mégis mindegyikükre személyesen odafigyelünk, minden egyes hallgató fontos nekünk." - emelte ki a dékán, hozzátéve, hogy képzésük már 40 éve biztosítja a székesfehérvári műszaki oktatást, a tudomány igen széles palettáját lefedve a felsőfokú szakképzéstől, az MSC és BSC képzéseken át a doktori képzésig. Lettem valaki, mint mindenki, akire egy kicsit odafigyeltek.” - zárta Illyés Gyula gondolataival a köszöntőjét Dr. Györök György. Az eseményen részt vett Mészáros Attila, alpolgármester is.

forrás: www.szekesfehervar.hu
           fotó: Simon Erika