Elkezdődött a 2018 februárban elindított Precíziós gazdálkodási szakmérnök és szakember képzés második szemesztere.
A félév tananyaga teljes mértékben ráépül az első félévi ismeretekre. Az előző félévben a digitális adatgyűjtés, a megjelenítés és a feldolgozás témaköröket emeltük ki azzal a céllal, hogy a hallgatók a modern technológiák – mint a távérzékelés – tudatos alkalmazásához szükséges elméleti tananyaggal és annak gyakorlati felhasználási lehetőségeivel megismerkedjenek.
Jelenleg a modern technológiák készségszintű elsajátítására fektetjük a hangsúlyt. A gazdálkodókkal együttműködve olyan mintaterületeket (mezőgazdasági táblákat) választottunk ki egy térinformatikai mintarendszer példájaként, amelyeken precíziós gazdálkodás folyik.
Több forrásból származó, multitemporális adatok elemzése alapján a táblán belüli heterogenitás valamint a kezelési zónák térképezését végezzük. Ezt követően a helyspecifikus gazdálkodás gazdasági hátterének vizsgálata következik. 
20181011 prega 01

AXIÁL Kft. székesfehérvári telephelyén

A precíziós növénytermesztési ismeretek folytatásaként az AXIÁL Kft. székesfehérvári telephelyét látogattuk meg, ahol a GNSS technológia, az automata kormányzás, a sorvezetés és a szakaszvezérlés volt a téma többek közt, valamint a Trimble TMX2050 kijelző szimulációja. Ezt megelőzően a hallgatók a GNSS technológia elméleti alapjaival, alap- és kiegészítő rendszereivel, módszereivel ismerkedtek meg.
20181011 prega 02

Terepen…


20181011 prega 03... és számítástechnikai laborban.

Verőné Dr. Wojtaszek Małgorzata
szakvezető