2018. év szeptemberére készül el az új Robottechnikai labor, amely széles összefogással valósulhat meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A labor az Óbudai Egyetem, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hanon Systems Hungary Kft együttműködésében jön létre.

A város vállalta, hogy 55.880.000 Ft támogatási összeggel járul hozzá a labor kialakításához, amely a budai úti F épület földszintjén található két (korábban PC teremként funkcionált) terem felújítását jelenti. Ebben fognak helyet kapni, az egyetemmel 2016. december óta már stratégiai partnerségi kapcsolatot ápoló Hanon Systems Hungary Kft által adományozott kollaboratív robotok (ABB, Kuka). Az Óbudai Egyetem a Fanuc robot beszerzésével, az Alba Regia Műszaki Kar pedig a helyiségek biztosításával, egy robottechnikai team létrehozásával biztosítja a szakértelmet, innovációt. A tervezett laborban a számítógépes infrastruktúra is megújul.

A sajtótájékoztatón Dr. habil. Györök György dékán kiemelte, hogy "az egyetem, a város és az ipar összefogásának esszenciális megnyilvánulása" az új robottechnológiai labor megvalósítása. Dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, hogy az együttműködés jó példa arra, hogy „a gazdasági szereplők nemcsak beszélnek arról, hogy mire lenne szükségük, hanem tesznek is érte.” Dr. habil. Tick József az egyetem regionális fejlesztési ügyekért felelős rektorhelyettese, beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy „az egyetem nagyon sok kompetenciával, módszerrel rendelkezik, de a Fehérváron tapasztalt, az Önkormányzat részéről a közösség felé irányuló, és mindig az előremutató technológiákba történő invesztálás nélkül nincs fejlődés. Nagyon kevés helyen tapasztalunk ilyen felelős, pozitív hozzáállást!” Karikó Zsolt ügyvezető igazgató (Hanon) a cég közelgő nagyberuházásaira utalva, megjegyezte, közel 250 ipari robot vásárolnak és állítanak hamarosan munkába, az ehhez szükséges szakembereket az egyetemről szeretnék készen megkapni.

A laborfejlesztés az egyetem-ipar-önkormányzat szövetségének újabb jelentősebb eredménye.